Spații publice inovatoare – Imagination Playground

Vă mai amintiți jocurile acelea de construcție, cu tot felul de triunghiuri, cuburi, conuri și cilindri din lemn, utilizate în special în perioadele reci când nu prea puteam ieși la joacă? Erau nelipsite din arsenalul de joacă al fiecărui copil. Petreceam ore întregi construind și inventând forme de castele, case, garaje sau orice altceva ne trecea prin minte. Piesele erau mici, dificil de echilibrat și foarte ușor de rătăcit, astfel încât în scurt timp deveneau din ce în ce mai puține, insuficiente pentru proiectele noastre imaginative.

Acum e mult mai ușor. Ați auzit de Imagination Playground?

Ce este Imagination Playground?

Imagination Playground 1Un sistem de joacă mobil, compus din bucăți mari, albastre, de forme și mărimi diferite,  realizate dintr-o spumă ușoară, non-toxică, fiind totodată și un sistem de joacă inovator, care transformă orice spatiu  într-un loc de joacă.

Spre deosebire de celelalte jocuri sau jucării, Imagination Playground nu impune copiilor reguli sau sugestii prestabilite, lăsându-i pe aceștia să decidă singuri întregul concept de joacă.

Care sunt elementele de bază?

Este format din trei elemente de bază, care favorizează un mediu dinamic, centrat pe creativitate:Imagination Playground 2

 • Mobilitate
 • Flexibilitate
 • Interacțiune socială

Ce conține?

Conține o mare varietate de piese de construcție incluzând cuburi, cărămizi, rotițe, piese curbe și cilindri, componentele fiind însă greu de pierdut. Ele au diferite găuri sau forme care se potrivesc în moduri care permit conturarea sau continuarea ideii unui copil.  Piesele se pot asocia sau conecta în combinații multiple, realizând astfel un timp de joacă îndelungat.

Ce calități are comparativ cu alte jocuri similare?

Imagination Playground 3În primul rând este un sistem de joacă, nu un joc. Asta înseamnă că nivelul său de complexitate este unul superior, numărul de utilizatori simultan fiind foarte mare. Nu este condiționat de reguli și sugestii de joacă preconcepute și nu este limitat de spațiu. Dimensiunea și forma pieselor este originală, iar manevrabilitatea lor implică mișcare, jocul fiind unul activ. Este utilizat cu succes atât în interior cât și în exterior, contribuind la dezvoltarea emoțională, socială și intelectuală. Dezvoltă abilitățile cognitive și imaginative, combină toate beneficiile jocurilor educative și logice cu dimensiunile la scară mare, utilizabile în viața reală.

Ai un spațiu vizitat de cei mici și vrei să captezi atenția ? Dorești să oferi posibilități extinse de creativitate copiilor de toate vârstele? Vrei să-ți delectezi vizitatorii cu ceva nou, interactiv, educativ?

Află mai multe informații despre acest sistem de joacă! Închiriază și testează Imagination Playground!

O poveste ca un film – Locul de joacă Scutelnici

Se spune că fiecare om și fiecare lucru are o poveste. Poveștile sunt vise la început, care se transformă în dorințe și mai apoi în realizări. Unele sunt simple, altele complicate, iar unele dintre ele sunt de-a dreptul uluitoare. Aceasta este o astfel de poveste, cu o zână bună și mulți oameni frumoși.

Ileana Cunniffe BăiescuIleana Cunniffe Băiescu  s-a născut într-o familie cu zece copii în satul Lipănescu, comuna buzoiană Scutelnici, acum 40 de ani. Săracia și greutățile făceau parte din cotidian iar lipsurile erau multe și parcă nu se mai terminau.

Prin ‘90 Ileana urma să treacă în clasa a sapte-a. Își petrecuse vacanța la o mătușă din Câmpina, cu care fusese la mare și era foarte entuziasmată. Curând însă, la întoarcerea acasă entuziasmul dispăruse lăsând loc mâhnirii și deznădejdii. Șase dintre frații ei fuseseră dați spre adopție din cauza sărăciei și a neajunsurilor.

Scutelnici 1 Șocul Ilenei a fost cu atât mai mare cu cât nu-și luase rămas bun de la ei, nu știa unde plecaseră și nu le putea da cadourile aduse din vacanță, pentru care strânsese bani toată vara.

Suferința era enormă. Cum să pierzi 6 frați deodată? Cum să se lipsească de ei, cei cu care-și petrecuse tot timpul și împărțise totul?

Cu o revoltă specifică vârstei adolescentine, Ileana a plecat de acasă mutându-se la mătușa sa, încercând să se acomodeze și să afle ce s-a întâmplat cu frații ei.

Îi era dor de ei în fiecare zi, și se temea să nu fi fost luați pentru experimente medicale sau organe, căci în vremea aceea se auzeau povești îngrozitoare despre aceste lucruri.

Scutelnici 2Nu după multă vreme a aflat că doi dintre frații săi, cei mai mici, fuseseră dați în Irlanda, ceilalți doi unei alte familii tot acolo, dar dintr-o altă zonă, unul în Anglia și unul în America.

A mai aflat că una din familiile în care erau doi dintre frații săi adoptați lăsase adresa din Irlanda pentru cazul în care părinții sau rudele vor dori să știe ce se întâmplă cu ei.

Doi ani le-a tot scris Ileana frățiorilor săi fără să primească vreun răspuns, apucându-se între timp să învețe limba engleză, pentru a putea vorbi atunci când se vor vedea. După o vreme a avut parte de o surpriză minunată: mama adoptivă a frățiorilor din Irlanda venise să o caute.

Cadoul ei de majorat a fost reîntâlnirea cu frații săi din Irlanda, emoționantă și unică.

În 2008 a urmat regasirea surorii sale din Manchester, Anglia, iar mai apoi, abia în 2016 a fratelui din America, care se mutase și el în Anglia la câțiva ani de la adopție, și locuise la mai puțin de o oră jumate distanță de sora lui, în toți acești 20 de ani.

Pentru a-l găsi pe Victor, fratele din America, Ileana înființase o pagină de facebook intitulată Copiii niciodată uitați ai României” iar în timpul căutărilor, sute de tineri i-au cerut ajutorul pentru regăsirea celor dragi.Scutelnici 3

În trei ani de activitate pe pagina de internet creată au fost înregistrate peste 1.000 de cereri de căutări de familii, dintre care 250 de familii sau rude din România care sunt în căutarea copiilor dați spre adoptie. Până în prezent, Ileana alături de voluntarii paginii Facebook, au ajutat la găsirea a peste 400 de familii ale copiilor adoptaţi.

Povestea nu se oprește aici. Ileana s-a căsătorit cu un irlandez și s-a stabilit acolo. Și-a dus apoi mare parte din familie cu ea și este fericita mamă a cinci copii minunați.

O mare parte din suflet i-a rămas aici, în România, în sătucul unde crescuse, și și-a dorit tare mult să facă ceva pentru copiii celor rămași acolo, prietenii ei din copilarie. Așa s-a născut dorința de a le împlini măcar un vis, acela de a avea propriul lor loc de joacă.

N-a fost ușor, a organizat împreună cu oameni dragi strângeri de fonduri, s-a luptat pentru a-și împlini visul, al ei și al celor peste 300 de copii din satul natal. Banii provin în cea mai mare parte din donații de la tineri din România care au fost adoptați în străinătate și pe care Ileana a reușit să-i ajute să-și găsească familiile biologice. Montarea și instalarea echipamentelor a fost făcută de grupul de motocicliști voluntari Roata de Foc RC din Câmpina, Prahova, ajutați de câțiva cetățeni din comună.

Scutelnici 4

Acum câteva săptămâni locul de joacă a fost inaugurat cu multă veselie. Este întins pe un spațiu generos, și are o mulțime de echipamente de joacă și sport: tobogane, balansoare, tiroliană, leagane, trasee de sport, poduri mobile și fixe, panouri distorsionante, carusel, suporturi de biciclete, măsuțe și bănci.

O zână bună și un vis transformat în realitate. Un om minunat alături de alți oameni minunați. O poveste frumoasă despre cum sa fii învingător, despre a alege să te implici și despre răbdarea de a-ți aștepta timpul împlinirii.

Sibiu – De la elefantul din beton la primul loc de joacă tematic

Sibiu Parc Sub Arini 01 - loc de joacă tematic

În 2016 a fost construit în Sibiu un minunat castel de joacă. Sibiu este unul dintre cele mai importante orașe de etnie germană din Transilvania, cunoscute odinioară și sub numele de Siebenbürgen. Povestea acestui castel a început în urmă cu zece ani, odată cu reabilitarea primului loc de joacă de lângă binecunoscutul elefant din beton situat în parcul central “Sub Arini”.

Elefantul din beton a fost considerat multă vreme un simbol al epocii comuniste, fiind asociat însă și cu amintirile frumoase ale acelor vremuri, când copiii se jucau fericiți chiar dacă nu toate lucrurile mergeau bine.

Sibiu Parc Sub Arini - vechiul elefant - loc de joacă tematic

Cu toate că în alte tari betonul, ca material de construcție, poate avea o altă conotație, în România acesta este strâns legat de perioada comunistă, când zone de o frumusețe deosebită, cu clădiri vechi, superbe, au fost distruse pentru a face loc blocurilor din beton, unde urmau să locuiască cei care lucrau la oraș. Acest sens atribuit betonului se poate schimba însă acum, fiindcă a devenit strâns legat de progres. Noi putem da un sens nou perioadei comuniste, care a distrus masiv vechea arhitectură, pentru ca ne-a facut sa pretuim mai mult istoria și valorile naționale.

Progresul înseamnă câteodată și schimbarea unor lucruri vechi, îmbătrânite, indiferent că vorbim de clădiri, concepții sau ideologii. O parte a acestui progres este și faptul că elefantul din beton este martorul nașterii primelor locuri de joacă Neospiel în inima Sibiului și a României.

Acest lucru s-a întâmplat în același an în care România a aderat oficial la Uniunea Europeană. Este vorba de remarcabilul an 2007, când Sibiul a devenit capitala culturală a Europei, perioadă care a adus schimbări și îmbunătățiri semnificative pentru acest oraș.

Orașul face acum parte din traseul european strategic de bază TEN-T, alături de autostradă și de aeroport. Aeroportul Internațional Sibiu conectează în prezent orașul cu cinci noduri aeriene din Germania:  München, Dortmund, Stuttgart, Memmingen și Nürnberg, dar și cu alte destinații europene – Viena, Londra, Madrid și Milano.

De asemenea autostrada, care va fi finalizată în acest an, va permite o livrare mult mai rapidă înspre și dinspre Europa de Vest. Sibiul a continuat să reconstruiască pas cu pas propria bază de locuri de joacă, luând în considerare mai mulți jucători de pe piață, urmărind calitatea dar amintindu-și în același timp de legăturile cu Germania. Locul de joacă din vecinătatea elefantului din beton de odinioară, construit cu 10 ani în urmă, rezistă încă, fără reparații majore, demonstrând calitatea sa ridicată. Deja o generație de copii s-au transformat în adolescenți, trecând de la joacă la plimbări romantice prin parc.

Dar vă spuneam povestea unui castel, nu-i așa? Mai dați-mi doar puțin răgaz. Dacă mergeți pe jos sau cu mașina azi prin oraș, puteți vedea frumoasele clădiri vechi dar și pe cele moderne.

Puteți simți vibrația unei economii accelerate, care a făcut din Sibiu un oraș cu una dintre cele mai scăzute rate a somajului din România.

Prosperitatea economică le dă părinților sperantă, astfel încât migrarea spre vest a fost semnificativ redusă. Etnicii germani se reîntorc acasă fie pentru a-și reîntâlni rudele, fie pentru a face investiții. Prosperitatea înseamnă un buget generos pentru oraș și oportunități mai bune pentru copii, astfel încât cele mai multe locuri de joacă din perioada comunistă să vor fi înlocuite de altele mai noi și mai sigure.

Prosperitatea mai înseamnă și că Sibiul are una dintre cele mai mici rate ale somajului din România, poate chiar din Europa. De asemenea mai înseamnă că, în timpul crizei mondiale, valoarea imobiliară și puterea de cumpărare în acest oraș nu au scăzut.

În oraș s-au construit de-a lungul anilor 28 de zone de joacă cu echipamente Playpark, răspândite în tot orașul. Leaganele cuib au devenit cele mai populare echipamente de joacă din oraș, în unele putând să vedeți chiar și 7 copii legănându-se deodată, în același leagăn.

În timp ce erau atent și frumos planificate, locurile de joacă au sărit peste propria poveste de până în 2016. Odată cu crearea noului castel de joacă din lemn în parcul “Sub Arini” din apropiereastadionului,  orașul a început să spună o poveste importantă despre istorie și integrare. Acesta este primul loc de joacă tematic din oraș.

Sibiu Parc Sub Arini 03 - loc de joacă tematic

Și nu este doar asta. Este vorba de faptul că acest loc de joacă implementează în Sibiu concepte precum integrarea și  incluziunea, cu structuri de joacă care permit tuturor copiilor, inclusiv celor cu dizabilități, să se joace împreună. Această tendință spre incluziune va continua atâta vreme cât oamenii vor fi interesați în număr cât mai mare de joaca fără bariere.

Cetățenii au început să aibă o voce puternică în social-media locală, vocile lor fiind auzite și de către cei din consiliul local.

Tema “castel” a fost creată pentru prima dată de NEOSPIEL la Grevenbroich / Germania, într-un parc tematic numit “Bobbolandia”. În 2014, acest imens castel a fost construit pe un deal deasupra unui vechi bazin de înnot, care a fost redeschis sub denumirea de Leisure Park în 2014.

Ideea de incluziune a început mai întâi la NEOSPIEL în 2011, ca parte a unui proiect, împreună cu o școală pentru copii cu nevoi speciale în Warburg / Germania. Împreună cu profesorii acestei școli NEOSPIEL a dezvoltat câteva principii esențiale, importante pentru a construi terenuri de joacă publice, incluzive. Rezultatul acestei implicări este o lucrare de 20 de pagini, care poate fi solicitată de la firma Loftrek, partenerul lor in Romania.

Castelul de la marginea parcului “Sub Arini”,  un parc imens de 220 000 mp, începe o nouă poveste pentru copii, cu regi și regine, o poveste despre integrare, o poveste a schimbării de lungă durată. O poveste creată de către Consiliul Local Sibiu, împreună cu producătorul  Neospiel și  partenerul său român, Loftrek. Vă invităm să-l vizitați împreună cu copiii voștri, pentru a vă juca și a visa, pentru a retrăi copilăria într-un oraș verde și sănătos precum Sibiu.

 

Liviu Olos- asociate Loftrek SRL Romania

Loftrek SRL este distribuitorul național Neospiel pentru locuri de joacă în România, cu peste 10 ani de experiență pe această piață.

Cum aleg familiile cu copii hotelul ideal

 

Când mergem în vacanță cu familia, principalul criteriu după care ne alegem cazarea este cel al serviciilor pentru copii. Fie că vorbim de locuri de joaca, piscine sau mâncăruri speciale, ne place să le avem la dispoziție deoarece copiii au nevoi diferite de ale noastre.

Să aruncăm o privire spre câteva hoteluri celebre, specializate în vacanțele de familie, unde divertismentul și serviciile pentru copii sunt cel puțin la fel de importante ca și cele pentru adulți:

Marriott Shadow Ridge – Palm Desert, SUA

Alături de facilități precum spa și centru wellness, piscină în aer liber sau terenuri de sport, acesta deține un club pentru copii plin de farmec și culoare, parte a compartimentului de divertisment și servicii pentru familii.

Cu un mobilier inspirat din jocurile lego și cubul rubic, atmosfera este una care captivează prin formă și culoare. Liniile geometrice ale mobilierului se completează perfect cu pereții și tavanul, oferind o simetrie plăcută și calmă. Piesa de rezistență a acestui spațiu este cu siguranță microbusul model retro, plin de perne colorate pentru o ședere cât mai plăcută.

Paradise Resort – Queensland, Australia

Un complex hotelier complet, specializat pe divertismentul de familie. Camere cu mobilier special pentru copii, cu elemente decorative specifice și picturi cu personaje îndrăgite din lumea poveștilor. Parcul acvatic, patinoarul, piscina, sala de gimnastică sau magazinul, sunt concepute special pentru a putea fi utilizate și de către copii.

Aceștia au un club doar pentru ei, cu 9 zone tematice de joacă, unde pot participa la activități diverse sau pot sărbători diferite evenimente alături de alți copii. Grupa de vârstă este una generoasă, 0 – 12 ani, și satisface cu siguranță multe dintre pretențiile micilor vizitatori.

Cavallino Bianco Family Spa Grand Hotel – Ortisei, Italia

Divertismentului și serviciilor pentru copii le-au fost alocați nu mai puțin de 1250 m2.  Fiecare copil primește o brățară cu o culoare care corespunde categoriei sale de vârstă, pentru a i se putea acorda autonomia specifică vârstei sale. Camera pentru joacă de familie are o zonă separată, unde copiii se pot juca alături de părinții lor, iar restul zonelor de joacă sunt supravegheate permanent de personal calificat.

Căsuțe de joacă amuzante și atractive, piscină cu bile, lego, jucării pentru diferite categorii de vârstă, școală de ski sau de biciclete, restaurantul special pentru copii sau serviciile de supraveghere, sunt facilități prețuite de către părinți. Copiii au o zonă specială de wellness, pe grupe de vârstă. Cei mici pot face băi colorate sau masaj ușor, cei mai mari relaxare în jacuzzi iar adolescenții pot face tratamente de curățare facială sau fitness.

Sealife Family Resort Hotel – Antalya,Turcia

Pe lângă camerele de familie, hotelul oferă o piscină exterioară cu tobogan, care poate fi utilizată și de către copii, dar și un club de joacă special amenajat. Fotolii și echipamente soft-play, tobogane și leagane de dimensiuni mici, măsuțe și scăunele pentru diferite activități, piscină cu bile și table de desenat, jocuri electronice interactive sau tematice, sunt câteva dintre distracțiile celor mici. Culorile pardoselii, albastru și portocaliu, compun o atmosferă primitoare, transmit bună dispoziție și antren.

Serviciile pentru copii au luat amploare în ultimii ani, fiind din ce în ce mai solicitate de către familiile care pleacă în vacanțe dar și de diverse agenții care organizează tabere școlare la munte sau la mare. Un hotel care pune accent pe confortul întregii familii va fi întotdeauna bine cotat, iar nivelul de ocupare va fi unul crescut, de la an la an.

 

Vrei să știi cum faci un Kids Zone atractiv? Iată 4 criterii esențiale!

Suntem frecvent însoțiți de copii în excursii sau concedii. Uneori suntem nevoiți să-i ducem și pe la spitale sau la dentist. Cum ne descurcăm cu ei prin aeroporturi, spitale, muzee sau alte instituții publice pe unde trebuie să mergem? Facem popasuri la Kids Zone, acolo unde există.

Ce este Kids Zone ?

Kids Zone este locul special amenajat în instituțiile publice (spitale, cabinete medicale pentru copii, aeroporturi, muzee, centre comerciale, biblioteci, galerii de artă, restaurante sau hoteluri) unde copiii se pot juca și recreea. Este acel loc special unde cei mici se simt bine, nu se plictisesc și pot desfasura o mulțime de activități specifice copilăriei, dorindu-și să revină de fiecare dată. Pe scurt, este un loc de joacă la îndemână în momentele când avem un altfel de program decât cel obișnuit și mergem însoțiți de copii.

Deoarece nevoile de joacă ale copiilor sunt diferite, alegerea echipamentelor trebuie să fie una inteligentă și inspirată pentru a putea oferi condiții de joacă pentru cât mai multe grupe de vârstă. Iata cateva criterii principale din care să vă inspirați:

 • Locația

Dacă spațiul pe care-l alocați pentru Kids Zone este unul exterior, echipamentele de joacă pot fi diverse, cele mai potrivite fiind ansamblurile de joacă, care sunt concepute să ofere mai multe activități pentru mai multe grupe de vârstă. Conțin mai multe tipuri de echipamente (cățărători, tuneluri, tobogane, poduri, turnuri) și pot oferi o multitudine de modalitați de explorare.

Dacă zona de joacă va fi amenajată în interior echipamentele pot fi alese din categoria soft play, figurine, balansoare, tobogane sau blocuri puzzle. Acestea pot fi asortate cu labirinturi modulare care oferă mai multe activități pe spațiu mic și deservesc mai multe categorii de vârstă dar și cu cățărători modulare sau gonflabile de dimensiuni medii sau mici.

 • Dimensiunea spațiului

Nu este totuna ce fel de spațiu aveți la dispoziție. Dacă aveți în administrare un spital mare, un muzeu, o bibliotecă sau un aeroport și spațiul pe care-l puteți aloca pentru Kids Zone este unul generos puteți alege combinații de echipamente din diferite grupe de vârstă, inclusiv gonflabile de dimensiuni mari, labirinturi modulare complexe sau saltele elastice profesionale. Dacă spațiul nu vă permite puteți opta pentru echipamente de joacă soft play, care au dimensiuni mai mici, Imagination Playground sau gonflabile de mici dimensiuni (bouncere, centre de joacă).

 • Tematizarea

Se pot alege tematici în funcție de tipul instituției: pentru un aeroport teme din domeniul aviației (elicoptere, avioane, navete spațiale), pentru muzee mici părculețe tematice în funcție de specificul muzeului (călătorii, animale, castele), pentru obiective turistice cu caracter medieval cetăți, fortărețe sau turnuri, pentru restaurante sau hoteluri labirinturi modulare tematice, parcuri de dimensiuni mici cu tematici asociate domeniului (trenulețe, vapoare, mașini).

Varietatea tematicilor este una vastă, adaptabilă. Designerii oferă modele accesibile și complexe, pentru o alegere cât mai apropiată a temei dorite.

 • Suprafețele de siguranță

Indiferent daca zona de joacă este în exterior sau în interior este nevoie de suprafețe de siguranță, pentru a preveni și evita lovirea copiilor. La exterior se pot utiliza pavimente din cauciuc sau pardoseli turnate, iar in interior dale elastice sau covoare speciale.

Kids Zone este un must have al vremurilor noastre.

Crearea de zone de joacă în spațiile publice pe care le frecventăm împreună cu copiii este o facilitate pentru toți părinții. Popularitatea instituțiilor sau spațiilor publice va fi una mult mai mare în cazul celor care au amenajată o astfel de zonă, iar ponderea vizitatorilor va fi cu siguranță una mai mare.  

Unde se joacă copiii cu dizabilități?

Știm cu toții că jocul este o parte esențială a dezvoltării fizice, emoționale, mentale și sociale a fiecărui copil. În cazul copiilor cu dizabilități, jocul are și rol terapeutic, cu implicații fizice și emoționale. Și ei au nevoie să-și utilizeze mușchii ca oricine altcineva, dar și să socializeze și să interacționeze cu alți copii.

joacă copiii cu dizabilități 01Subiectele referitoare la educația incluzivă sunt abordate frecvent, însă promovarea și implementarea merge mult prea încet. Deși este o obligativitate pentru administrațiile locale să asigure la locurile de joacă și echipamente pentru copiii cu dizabilități, acest fapt este adesea ignorat. Să fie din cauză că uităm frecvent de accesibilitate?

Despre educația incluzivă am vorbit în urmă cu un an, cu Ștefan Dărăbuș, director regional al Hope and Homes for Children (HHC) și coordonator de programe în Europa Centrală și de Sud. Loftrek pomenea atunci de contextul românesc actual și de direcțiile concrete de acțiune în ce privește educația incluzivă în România.

Ne bucură să vedem că lucrurile încep să se schimbe!

După București, Alexandria, Târgu-Jiu și Arad, orașe precum Timișoara, Sibiu și Vaslui vor amenaja în perioada următoare locuri de joacă cu echipamente speciale pentru copiii cu dizabilități, primul dintre ele fiind deja finalizat la începutul acestui an, în Timișoara.

Pașii sunt timizi comparativ cu nevoile existente în acest sens. Din cele 41 de județe din țară, câte oferă medii de integrare incluzivă? Câte locuri de joacă dotate cu echipamente pentru copiii cu dizabilități aveți în orașul vostru? La nivel național câte programe sau investiții care susțin accesibilizarea infrastructurii educaționale și a mediului se finalizează anual? Mult prea puține față de nevoile existente, rămânând încă multe de făcut.

Conform IPP (Institutul pentru Politici Publice), cadrele didactice din România au urmat în proporție de 86% cursuri sau seminarii cu privire la incluziunea copiilor cu dizabilități. Mulți dintre ei s-au implicat în programe de susținere ale acesteia. Sunt lucruri pozitive, care ne bucură și ne stimulează. Totuși, mai avem de lucru în ce privește educația incluzivă din țara noastră.

joacă copiii cu dizabilități 04În raportul Unicef din 2013 numărul copiilor cu dizabilități din România era de 73.216. Dintre aceștia 50% aveau handicap grav, 20% handicap accentuat și 30% handicap mediu și ușor. Anul trecut, potrivit datelor oficiale, în România erau înregistraţi 70.647 de copii cu dizabilităţi. Dintre aceștia 40% nu erau incluși în nicio formă de învățământ (Mediafax). Putem observa o ușoară scădere, însă numărul copiilor cu dizabilități rămâne unul semnificativ.

Câți dintre noi știu cu adevărat ce înseamnă “nevoi speciale”? În general preferăm să nu ne gândim la asta. Dar acești copii există, sunt vecinii, colegii, prietenii, cunoscuții noștri.

Nevoile speciale definesc orice tip de diversitate integrată naturii umane: dizabilități locomotorii, de vedere, auditive, autism, sindrom Down, tulburări hiperkinetice sau orice altă nevoie specială.

joacă copiii cu dizabilități 02Abordarea de către Uniunea Europeană a problemelor dizabilității se bazează pe modelul social. Totuși drepturile acestor copii de a participa la viața socială în mod egal și deplin sunt adesea încălcate. Facilitarea participării active la viața socială a copiilor vulnerabili ar trebui să fie o preocupare a fiecăruia dintre noi. Aceasta ar conduce la înlaturarea obstacolelor care crează discriminări.

Avem nevoie de rampe de acces în instituții și mijloace de transport, mobilier urban accesibil celor cu probleme locomotorii, trotuare și trasee pietonale corespunzătoare. Ne trebuie sisteme de traversare a intersecțiilor, toalete accesibilizate, softuri asistative pentru copiii cu deficiențe de vedere. Sunt necesare echipamente de joacă pentru copii cu nevoi speciale și facilitati de acces în ariile sociale. Echipamentele de fitness ar fi de mare ajutor atât în procesul de recuperare cât și în cel de întreținere. Toate acestea constituie lipsuri acute pentru persoanele cu dizabilități.

Cine sunt “actorii“ câmpului social/educațional care ar trebui să ofere alternative pentru facilitarea trecerii la educația incluzivă?

joacă copiii cu dizabilități 03Noi. Cu toții. Când trăim în mijlocul oamenilor formăm și reformăm opinii, construim strategii, putem face diferențe! Cei din învățământ și administrație, politicienii, preoții, întreaga societate civilă poate contribui la implementarea educației incluzive. Cum? Prin acțiuni publice și administrative sau cu inițiative ale comunităților.

Putem spori șansele de integrare pentru copiii cu nevoi speciale, prin politici de informare cu privire la educația incluzivă, prin creșterea gradului de conștientizare și prin implicare directă. Sporindu-le accesibilitatea, nu numai la locurile de joacă ci în orice alt spațiu public, vom elimina bariere și vom contribui semnificativ la crearea unui mediu social, favorabil tuturor.

Vrei să ne ajuți la completarea hărții naționale a accesibilității locurilor de joacă?

Completează mini chestionarul și spune-ne dacă locul de joacă din zona ta este incluziv!

Implică-te! Depune o cerere pentru echipamente incluzive la primăria ta! Arată că este important pentru tine și comunitatea ta să existe condiții de accesibilitate pentru toți copiii!

2016 – Arhitectura si design pentru locuri de joaca

Natural, tematic, mixt

Într-o lume super tehnologizată, unde copiii devin dependenți de ecrane și device-uri, este mai necesar ca niciodată să-i atragem spre mișcare și joacă în aer liber.  Cum s-ar putea reinventa locurile de joacă și care sunt tendințele noilor generații de echipamente, pentru a putea atrage și susține interesul pentru petrecerea timpului în aer liber?

design-ul locurilor de joacă 1Evoluția jocului inspirat din natură

Potrivit mai multor producători, accentul se mută de pe personajele animate, preferate mai demult, pe modelele naturale. Acest lucru implică integrarea echipamentelor în peisajul existent, păstrând toate elementele naturale existente, cum ar fi copacii, formațiunile de rocă sau dealurile și colinele, fara a se neglija topografia, aspectul sau multifuncționalitatea.

Producătorii concep materiale noi, conforme cu standardele de siguranță, care imită culori și elemente naturale, prin textură și aspect.

Crearea de noi medii de joacă care să încurajeze un contact real cu natura este cea mai îmbrățișată tendință a ultimului deceniu. Designerii contribuie la crearea unor astfel de spații publice prin introducerea de trasee din lemn, zone cu nisip și apă sub diverse forme și utilizarea elementelor naturale existente, în mai multe feluri.

Natura poate oferi într-un mod unic confort, soare, umbră, adăpost și joacă pentru păsari, foșnet de frunze și adieri de vânt, lucruri prețioase pentru noi toți.

design-ul locurilor de joacă 2Mai multe oportunități de dezvoltare

Introducerea de către producători a mai multor opțiuni în modurile în care copiii utilizează echipamentele de joacă a devenit deja o necesitate. Caracteristicile specifice fiecărui echipament sunt atent gândite, astfel încât posibilitățile de abordare a activităților pentru care sunt concepute să fie cât mai diverse și mai inovatoare.

Furnizarea cât mai multor opțiuni de activități este necesară deoarece sporește interesul pentru echipament și poate dezvolta mai multe abilități ale copiilor, oferind nu doar abordari ci și adaptări multiple .

Cele mai populare echipamente în acest sens sunt structurile de cățărare, datorită numeroaselor posibilități în care pot fi utilizate, urmate de tiroliene, datorită flexibilității sporite și a nivelului de provocare, știindu-se că orice “se mișcă” crește acest nivel.

design-ul locurilor de joacă 3Tematici din ce în ce mai sofisticate

Caracteristicile pe care se construiesc tematicile pot fi diverse, întregul univers fiind o sursă de inspirație.

Astfel arta, muzica sau aventura, sunt provocări permanente pentru designerii de echipamente de joacă. Așa s-au născut echipamentele de joacă acustice, care emit sunete, panourile cu desene tip puzzle sau cu jocuri, parcurile tematice, jocurile inteligente, roboții, vapoarele sau trenulețele pe care le vedem în parcurile de joacă. Inventivitatea și perfecțiunea detaliului la echipamentele tematice este impresionantă, ultimele generații de echipamente de acest tip fiind uimitoare prin formă, încadrare în peisaj și funcționalitate.

În ultima vreme locurile de joacă au început să arate ca adevărate forturi, castele sau cetăți medievale, nave pirat, vehicule de toate felurile sau insule misterioase.

În multe cazuri, comunitățile optează pentru teme personalizate, specifice pentru mediul local. De exemplu un orașel feroviar va opta pentru echipamente trenuleț, unul montan pentru cetăți sau forturi, pe litoral vor avea succes vapoarele și navele, în mediile rurale tractoarele, iar în apropierea rezervațiilor naturale vor predomina animalele, podurile din frânghii sau tirolienele.

design-ul locurilor de joacă 6Multe dintre aceste tipuri de structuri se încadrează bine în ambient din punct de vedere estetic, oferind totodată posibilități de explorare și creativitate copiilor, elementele artistice fiind potențiate atent, pentru un peisaj ludic perfect. Folosirea culorii este diversificată dincolo de tonurile mate din trecut. La nivel internațional există tendința de adoptare a tonurilor naturale, însă acestea trebuie să se extindă dincolo de verde sau maro. Portocaliul, galbenul sau roșul sunt opțiuni care pot reflecta o paleta cu aspecte naturale de culoare, conferind personalitate, dinamism și vizibilitate.

design-ul locurilor de joacă 5Design pentru toate generațiile

O altă tendință în materie de locuri de joacă este aceea a utilizării lor de către toate generațiile. Producătorii au început să pună în aplicare modele și desene care includ această tendință multigenerațională.

În timp ce în unele zone urbane continuă să se construiască locuri de joacă “de buzunar” încercând să ofere tuturor copiilor accesul la joacă, în Statele Unite ale Americii și Marea Britanie acestea s-au rărit semnificativ, în favoarea spațiilor destinate tuturor vârstelor, frecventate de întreaga familie. Aceștia susțin că copiii nu sunt singuri la joacă, fiind însoțiți de cel puțin un adult, frate mai mare sau bunic, motiv pentru care, la rândul lor, alimentează această tendință multigenerațională, care include oportunități de joacă și recreere și pentru ceilalți membri ai familiei, indiferent de vârstă.

Se caută permanent noi modalități de aducere împreună a parinților cu copiii la locurile de joacă, prin crearea de echipamente mixte, care pot fi utilizate simultan de către aceștia. Leaganele de acest gen și-au făcut o intrare triumfală pe piață, fiind deosebit de apreciate.

La locurile de joacă venim împreună, copii, părinți, frați, bunici, prieteni. Joaca este o tentație indiferent de vârstă. Satisfacerea unui public multigenerațional este imperativ necesară. Toate tendințele susțin diversificarea tipurilor de structuri de joacă astfel încât acestea să ofere oportunități de integrare tuturor generațiilor, interpretând un rol mai proeminent în cadrul spațiilor publice și a arealurilor dedicate petrecerii timpului în aer liber.

Ce credeți despre noile echipamente de joacă și cât de oportune vi se par aceste tendințe?

De ce ne dorim parcuri de fitness?

Tendințele de popularitate ale parcurilor fitness par să se intensifice de la an la an. Atât tinerii cât și cei mai puțin tineri conștientizează nevoia adoptării unui stil de viață sănătos și caută metode de aderare la acesta.

parcuri de fitness 1Parcurile și spațiile publice încep să se adapteze acestor tendințe, amenajând secțiuni destinate mișcării și sportului în aer liber. Zonele fitness încep să devină tot mai multe, interesul pentru fitnessul în aer liber fiind din ce în ce mai mare.

Orașe precum Alba Iulia, Blaj, Brașov sau București se pot lauda cu parcuri fitness noi și moderne, iar cererea pentru astfel de amenajări este în creștere. Motivul principal pentru amenajarea unor astfel de spații este unul dovedit: creșterea calității vieții.

De ce parcuri de fitness?

Cei mai mulți dintre noi petrecem foarte mult timp în interior prin muncă, dormit, activități diverse. Nevoia de recreere în aer liber este una din ce în ce mai acută, mai ales că ne poate oferi atât de multe beneficii. O mare parte dintre noi nu avem timpul sau banii necesari să mergem la o sală de sport. Este complicat cu traficul, cu orarul, cu programul nostru zilnic. Un traseu fitness  în apropiere simplifică consistent aceste impedimente, crescând simultan și pofta de mișcare în aer liber.

Iată câteva beneficii ale fitnessului  în aer liber:parcuri de fitness 4

 • Îmbunătățește starea fizică și mentală
 • Previne îmbolnăvirile
 • Îmbunătățește adaptabilitatea la mișcarea fizică regulată
 • Revitalizează și accentuează gândirea pozitivă
 • Scade tensiunea și depresia
 • Crește energia și starea de bine
 • Crește rezistența
 • Organismul asimilează vitamina D, prin expunerea la soare

parcuri de fitness 2Este foarte important să ne gândim la toate vârstele când planificăm amenajarea unui spațiu fitness.

Acesta trebuie conceput astfel încât să ofere posibilități de recreere și petrecere a timpului liber pentru toți membrii familiei, încurajându-i să petreacă timp împreună, accentuând sentimentul de apartenență și conectare al familiei.

Ce pot oferi parcurile de fitness?

Aparatele de fitness sunt concepute să poată fi utilizate de diverse tipuri de persoane, nu doar de cele cu abilități avansate de fitness. Unul dintre avantajele acestor parcuri fitness este că pot fi folosite de întreaga comunitate, atât ca baze de antrenament cât și ca locuri de socializare între membrii comunității.

parcuri de fitness 3Noua generație de aparate fitness se remarcă prin eficiență și accesibilitate. Lucrarea musculaturii șoldurilor și taliei, a mușchilor spatelui, abdomenului și brațelor, precum și suplimentarea aportului de oxigen în mușchi, ajută la crearea și menținerea unei condiții fizice de excepție, contribuind cu succes la lupta împotriva obezității.

Pe scurt, facem mișcare și socializăm cu vecinii, prietenii, cunoscuții. Parcurile sunt tot timpul deschise, nu platești nicio taxă de intrare, poți să vii la sport oricând și-ți poți adapta programul cum dorești, nefiind condiționat de un orar de funcționare.

Mereu vor exista modalități noi de petrecere a timpului în aer liber. Ceea ce contează este să nu amânați găsirea unei metode de a face mișcare în aer liber, pentru a profita din plin de nenumăratele avantaje pe care le oferă un stil de viață sănătos.

Tatrabob – o experiență unică în orice sezon

tatrabob 02Încă din copilărie eram înnebunită după roller coaster-e. Erau singurele distracții adevărate în opinia mea, iar tentația unei curse cu roller coaster-ul era una majoră. De ce-mi plac atât? Pentru că oferă adrenalină, merg în viteză, virajele sunt neașteptate și te fac să te simți curajos, puternic, invincibil. Sunt ceva diferit!

Posibilitățile restrânse de utilizare pe timp de iarnă au stat la baza conceperii de noi modele, care să poată fi utilizate în orice anotimp. Evoluția roller coaster-elor este una spectaculoasă, iar noile modele sunt uimitoare. Fiind  controlabile în totalitate de către utilizator, nu mai crează teamă și nu provoacă stări de rău, cum se întâmpla frecvent la celebrele roller coast-uri suspendate, din parcurile de distractii.

Tatrabob – roller coaster-ul pentru orice sezon

Noul model Tatrabob este pe cât de simplu pe atât de ingenios. Poate fi folosit pe tot parcursul anului și poate fi utilizat simultan de către un adult și un copil. Sună tentant nu? Să aflăm câte ceva despre el.

tatrabob 1Experiență unică,  emoție reală

Senzațiile pe care le experimentezi într-o cursă cu Tatrabobul sunt un conglomerat unic, compus din emoții, viteză, libertate, surprizele unui traseu neașteptat, configurația terenului și peisajul fantastic. Siguranța pe care o oferă mulțimea de senzori care contorizează boburile, verifică poziția cablului de tractare sau controlează mecanismul de blocare/deblocare, lasă loc relaxarii complete, fără crispări sau temeri, pentru o cursă incitantă, confortabilă și sigură. Dacă n-ai încercat niciodată un roller coaster ai pierdut cu siguranță o latură a divertismentului pe care trebuie s-o recuperezi cât mai curând.

tatrabob 2Cum funcționează?

Este condus în totalitate de propria inerție, de forța gravitațională și centrifugă, toate asociate pentru o cursă plină de dinamism și adrenalină.

Utilizatorii controlează în mod direct viteza și distanța față de boburile de pe pistă. Traseul Tatrabob-ului este unul gravitațional și este astfel proiectat încât viteza medie a bobului să nu depașească 25 km/h, iar cea maximă 40 km/h.

Traseele sunt diferite comparativ cu ale altor roller coaster-e, fiind concepute la cerere, cu o mulțime de elemente de configurare care să facă cursa mai spectaculoasă, prin păduri, pe dealuri sau la înălțime. Astfel, rampele de salturi, valurile, spiralele sau zonele de răsucire, compun trasee spectaculoase, în zone pe care nu visai să le explorezi în viteză.

tatrabob 4Cât e de sigur?

Ecartamentul lat, compus din două șine tubulare, asigură o utilizare sigură, silențioasă și confortabilă și poate susține 300 de ture/oră. Plasele de siguranță montate pe lângă pistă, alături de podelele laterale, asigură siguranța completă a utilizatorilor și sunt amplasate în toate porțiunile în care înălțimea pistei depășește 1m față de sol. Nu este necesară niciun fel de manipulare manuală iar operarea se face doar de către 2 persoane.

Tatrabob este el insuși o atracție. Provocator, incitant, amuzant. Cu siguranță dacă l-am avea prin stațiunile noastre montane, prin centrele de agrement sau prin locațiile unde ne petrecem vacanțele, am avea parte de mai mult spectacol și experiențe inedite, motiv pentru care am trece mai des, indiferent de anotimp.