Site icon Blog de discuții Loftrek

Parcurile de joaca – “Ingrediente” obligatorii pentru fericire?

   Azi n-o sa va prezint niciun produs. O sa va sugerez sa invatati sa fiti fericiti. Avem atat de multa nevoie de asta…. Cu totii invatam. Mereu invatam. Despre cum sa fim mai sanatosi, despre cum sa ne educam copii, despre cum sa ne decoram casele. Dar ne invata oare cineva despre cum sa fim fericiti? Indiferent de varsta sau ocupatia noastra, cu totii avem nevoie, macar din cand in cand sa fim fericiti. Sa simtim starea aceea de impacare cu noi, cu ceea ce avem, cu conditia noastra si cu felul in care ne raportam la lumea din jur.
   E greu sa fi fericit? Cat de complicat este sa iti oferi momente de fericire? Cum se poate defini termenul asta atat de complex si de contradictoriu totodata daca-l analizam din prisma noastra? Intrebari retorice de cele mai multe ori, sau cel mult definitii ale  nedumeririlor noastre. Uneori este atat de usor sa fi fericit. Alteori pare o notiune abstracta care ne provoaca zambete. Dar reusitele sunt compuse din incercari, de cele mai multe ori repetate, si conceptele elaborate le fel. Hai sa incercam sa fim fericiti abordand notiunea ca pe una accesibila.
   O plimbare in parc, o iesire din cotidian, o schimbare de decor…lucruri simple, concrete, la indemana, insa miraculoase. Imi scot copii in parc la joaca si ii privesc. Imi amintesc de mine, cum eram demult. Incerc sa-mi amintesc cum e sa zambesti, sa admiri un copac in bataia vantului sau sa privesti chipul copiilor alunecand pe tobogan. Veselie. Stare de bine care te patrunde lasand in urma grijile si aglomeratia de ganduri. Te detasezi incet de latura predominata a luptei cu timpul si o treci undeva in subconstient. Ramane linistea, bucuria interioara ca a venit primavara, ca toate isi schimba infatisarea si totul se transforma, ca intr-o metamorfoza contagioasa si contaminanta. Imi privesc din nou copii …sunt personificari ale zambetului care zboara in leaganele din lemn, sau se invart in caruselele pline de fete micute si multumite. Sunt reconfortanti si molipsitori. Ciudat ce efect imediat au zambetele lor asupra noastra. Cat de multe putem vedea prin ochii lor si cat de simplu se poate evada din cotidianul apasator. Trebuie doar sa iesi. Sa te detasezi. Sa schimbi mediul obositor pentru cateva ore. Sa-ti lasi gandurile sa pluteasca peste verdele crud de primavara, sa poposesti pe o banca la marginea unui loc de joaca si sa-ti privesti copii jucandu-se, sa lasi vantul sa-ti mangaie obrajii si sa asculti pasarile cantand. Lucruri simple de care uitam adesea. Lucruri la indemana pe care le amanam mereu. Compusi de baza ai notiunii de fericire, de bine, de echilibru.
   Haideti sa incercam impreuna. Fericirea este compusa din lucrurile simple, din elementele pe care le ignoram de multe ori si din clipele petrecute cu cei dragi. A venit primavara. Vrei sa experimentezi cat de simplu e sa-ti amintesti sa fi fericit? Incearca asta iesind cu copii tai la joaca, la plimbare, cu prieteni sau colegi, saluta primavara cu fericirea cu care micutul tau aluneca pe tobogan, sau zboara in leagan si vei invata de la el,  ca lucrurile simple compun elaborata notiune a fericirii  si ca definitiile complicate sunt doar cuvinte sofisticate atribuite lucrurilor simple. Asadar fi fericit! Nu e atat de complicat pe cat pare si cu totii avem “profesori” particulari: copii nostri.
Exit mobile version