Site icon Blog de discuții Loftrek

Amenajarea locurilor de joaca – segmentarea pe varste

   Stim deja ca mediul social exercita o influenta puternica asupra copiilor nostri pe partea educationala. De aceea punem mereu accente pe diferitele aspecte ale educatiei, in cazul nostru ale educatiei prin joaca. De obicei jocul, accelereaza si stimuleaza aportul mai multor factori esentiali in procesul dezvoltarii. Generator de noi forme de activitate, cu cerinte tot mai complexe, jocul amplifica continu eforturile copilului. Se creeaza o permanenta restructurare a insusirilor psihice pe care le poseda si a proceselor care impulsioneaza si consolideaza o dezvoltare sanatoasa. In cadrul acestui ansamblu de factori, segmentarea pe varste joaca un rol esential.

Ce inseamna segmentarea pe varste? Ce rol are in procesul educational?

   Segmentarea pe varste a activitatilor de joaca este nu doar recomandata ci si esentiala. Copiii cresc repede. Trec prin transformari foarte mari intr-un timp scurt, motiv pentru care au nevoie de echipamente de joaca adecvate. Atunci cand se face proiectul pentru un loc de joaca, autoritatile publice ar trebui sa tina cont de segmentarea pe varste. Aceasta nu are doar un caracter polivalent ci si un rol important in prevenirea accidentelor la locurile de joaca. Un echipament de joaca potrivit varstei va oferi copilului atat un joc adecvat, cat si siguranta necesara.

Cum se face segmentarea pe varste a echipamentelor de joaca?

segmentarea pe varste – grupa anteprescolara

   Gruparea pe varste se face dupa mai multe criterii, stabilite in principiu de etapele de dezvoltare ale copilului. Grupa intre 2-4 ani, anteprescolara, insumeaza in materie de echipamente de joaca o atentie speciala. Este perioada cand copilul invata sa aplice cunostintele acumulate, folosindu-se inca de capacitatile motrice grosiere specifice acestei varste.

   Echipamentele de joaca recomandate pentru acest segment de varsta, sunt cele care au tuneluri taratoare, casute de joaca, balansoare pe arc, tobogane si leagane. Acestea vor face o introducere reusita a copilului in dezvoltarea miscarilor si a comunicarii, intr-un mediu diferit de cel de acasa. Loftrek detine o gama extinsa de echipamente de joaca dedicate acestei grupe, atat in categoria Economic cat si Lemn sau Orient.

segmentarea pe varste – grupa prescolara

   Categoria imediat urmatoare este cea prescolara, intre 4-8 ani. Aici accentul cade pe capacitatile motrice fine si pe cele cognitive. Copilul progreseaza in dobandirea si acumularea de abilitati. Incepe sa fie indemanatic. Stabileste si deosebeste notiuni.

   Echipamentele incep sa fie mai complexe si mai extinse. Specifice acestei varste sunt turnurile cu tobogane, jocurile tematice, cataratorile si leaganele. Formulele de combinare sunt diverse, vezi gama Ecomic, Neospiel sau Orient.

segmentarea pe varste – grupa scolara

   Categoria 8-12 ani, scolarii, implica si latura socio-educativa. Copilul este preocupat de dezvoltarea proprie. Dezvolta valente noi si este interesat de relatiile sociale. Comunica si se misca mai mult. Are nevoie de spatiu si provocari. Necesita stimulare si competitie.

   Echipamentele destinate acestei varste sunt sofisticate. Imbina mai multe categorii de elemente specifice, jocuri tematice, tobogane mari, trasee sau poduri mobile. Gamele recomandate sunt Neospiel, Economic, Orient.

Importanta segmentarii pe varste a locurilor de joaca.

   Abilitatile si competentele copiilor cresc progresiv, necesitand un echilibru permanent intre asimilare si acomodare, dar si intre depozitarea datelor si gandire. Nevoile lor se modifica constant, impunandu-se aceasta segmentare pe varste, din motive obiective. In primul rand pentru a evita aglomerarile factorilor necesari in dezvoltarea corecta a copiilor, si mai apoi pentru o selectie etapizata a nevoilor de miscare si socializare.

   Ar mai fi multe de spus dar ne oprim aici. Cu totii ne dorim copii fericiti. Sugestiile si parerile d-voastra legate de acest subiect sunt binevenite.

Exit mobile version