Site icon Blog de discuții Loftrek

Antrenează-ți copilul spre performanță! Alege mișcarea!

Cei mai mulți dintre copii, au o energie debordantă. Unii și-o consumă mai mult, alții mai puțin. Se știe că un copil activ este un copil sănătos. Pentru o dezvoltare completă, copii au nevoie de coordonare motrică, iar aceasta se obține doar în urma unor anumite tipuri de activitați.

Mișcarea – cum o facem captivanta?

Ce este coordonarea motrică? Este o sumă de capacitați cu care poți realiza o serie complexă de mișcări care necesită ritm, încordarea mușchilor, diferite posturi și echilibru. Cum poți stimula copilul să-și dezvolte echilibrul și coordonarea? Prin joacă, firește.

Unii copii întâmpină probleme legate de motricitate, atât de cea fină cât și în general. Datorită lipsei de exercițiu, pot să apară probleme la scris, lucru manual sau diferite activitați practice.  Ca sa fi sigur ca îl ajuți pe copil să-și dezvolte coordonarea și echilibrul, ar trebui să-i propui cât mai multe jocuri de mișcare, care să implice o gamă extinsă de activități: salturi, sărituri, deplasarea într-o anumită direcție conform unor trasee, ocolirea unor obstacole și alternarea unor mișcări de deplasare (mers, alergat, sărit).

Manifestarea coordonării este condiționată de câțiva factori determinanți, printre ei numărându-se gândirea rapidă și creativă. Un copil va deveni ager și va realiza concomitent mai multe acte motrice, pe măsură ce-și dezvoltă deprinderile și priceperile de acest tip.

Se poate educa coordonarea și echilibrul? Cu siguranța da. Finețea și precizia activitații organelor de simț contribuie alături de inteligența motrică la manifestarea coordonării și echilibrului.

Concret, vă prezentăm câteva echipamente destinate acestui tip de activitați deosebit de importante, pentru toate categoriile de vârstă, care ar trebui să existe în orice parc de joacă:

     Safari Park
Traseu cu dificultate progresiva

Este un traseu pe cât de distractiv pe atât de util, conceput să însumeze toate grupele de exerciții necesare echilibrului și coordonării. Poduri mobile cu diferite niveluri de dificultate la traversare, bârne rotative sau pe arcuri, banda elastică,  obstacole de diferite forme, precum și elemente “pas cu pas”, compun un traseu bine structurat, asigurând un numar corespunzator de repetari, care să asigure asimilarea conținutului și formei exercițiului. Ajută încadrarea copilului în timpul de parcurgere al traseului și obișnuirea acestuia cu ideea execuției în viteză din ce în ce mai mare, până la obținerea unui ritm optim. De asemenea obișnuirea cu o varietate mare de situații atât previzibile cât și imprevizibile care trebuie rezolvate prin diverse modalitați, sporește eficiența și calitațile acestui tip de traseu. Din punct de vedere tehnic, toate aparatele traseului Safari Park sunt dotate cu saboți de sprijin pentru stâlpi, având elementele din lemn rindeluite, despicate și tratate, sporind durabilitatea și rezistența.

     Traseul Wittmund
Traseu coordonare si echilibru

Destinat stimulării capacităților de mișcare și coordonare dar și a echilibrului static și dinamic. Este adaptat și la nevoile persoanelor cu tulburări de dezvoltare, având la fiecare element component posibilitați de părăsire ale traseului. Platformele și podurile mobile de diferite niveluri de dificultate precum și podul fix sau banda elastică fac din acest traseu unul abordabil de către toate categoriile de vârstă. Acest traseu există și în varianta de poduri, dispuse circular, pentru cei mai familiarizați cu această categorie de exerciții.

     Aparatele de balansat Fun-Run

Acest traseu promovează menținerea echilibrului îndemnând la activități sportive prin joacă. Se poate opta pentru două variante de traseu, Favorit sau Photo, ambele fiind amuzante și provocatoare. În componența lor intră poduri mobile sau de bârne, cilindri învârtitori, poduri cu frânghii, bârne sau bușteni de echilibru. Obiectivele operaționale ale acestor trasee sunt cunoașterea metodelor de educare și evaluare ale coordonării și formele de manifestare ale acesteia, totul printr-o joacă provocatoare și relaxantă.

Copiii năzdrăvani au nevoie să-și consume energia în mod plăcut și eficient. Coordonarea și îndemânarea sunt calități  motrice cu o aplicativitate largă, atât în activitățile zilnice cât și în cele sportive. Sunt calități predominant native, dar perfectabile. Acționându-se asupra lor selectiv și timpuriu, vom avea copii cu calitați motrice complexe, sănătoși și plini de viață.

Exit mobile version