Site icon Blog de discuții Loftrek

Au locurile de joaca nevoie de pregatire pentru iarna?

Pregatire pentru iarna 1
Parcurile in asteptarea iernii

Intrăm în sezonul rece și în curând va veni zăpada. Ca orice alte locații și locurile de joacă necesită o pregatire corespunzatoare pentru iarnă, în vederea protejării echipamentelor de joacă și a conservării acestora în condiții bune. Lunile în care nu vor fi folosite nu trebuie să le surprindă oricum, ci pregătite pentru anotimpul rece, dacă le dorim o durată de viață mai lungă și păstrare cât mai bună.

În ce constau aceste pregătiri și ce implică ele?

Nu este nimic greu de făcut sau care să necesite cunoștințe speciale. Este vorba de câteva lucruri simple, care dacă vor fi aplicate, vor conserva în condiții bune echipamentele de la locurile de joacă. Vă recomandăm cinci pași esențiali pentru menținerea calității, rezistenței și aspectului plăcut al locului de joacă:

Debarasarea resturilor vegetale

Aceasta se face începând cu debarasarea resturilor vegetale (frunze, crengi, etc), pentru că acestea rețin umezeala și poate apărea fenomenul de rugină (oxidare) a părților metalice sau în cazul elementelor de lemn, putrezirea. Foarte importantă este curățarea în jurul picioarelor echipamentelor, mai ales a echipamentelor din lemn, deoarece lemnul are nevoie de ventilație naturală (aerul trebuie să usuce lemnul), în caz contrar apărând fenomenul de putrezire.

Este necesar să se asigure drenajul apei provenite  din precipitații, pentru evitarea acumulărilor de apă. La echipamentele din lemn montate direct pe pământ și la cele montate pe strat de pietriș sau nisip, pământul, pietrișul sau nisipul trebuiesc îndepărtate din jurul saboților metalici de fixare, astfel încât partea de lemn a picioarelor să nu mai intre în contact cu solul. Aerul trebuie să circule liber între sol și partea inferioară a piciorului de lemn, pentru aerisirea și uscarea acestuia.

Este obligatorie gresarea tuturor lagărelor și rulmenților elementelor mobile ale echipamentelor. Acest lucru va păstra mobilitatea,  prevenind oxidarea elementelor mobile, astfel încât la începerea sezonului de utilizare acestea vor fi perfect funcționale. Recomandăm folosirea unei vaseline grafitate, multe din echipamente fiind prevăzute cu puncte de gresare pentru pompe de ungere (decalimetre).

Acolo unde este cazul, se vor reface suprafețele prin vopsire sau aplicarea unor soluții de protejare speciale. Pentru echipamentele din lemn se vor folosi baițuri și vopsele specifice lemnului, netoxice, pe bază de apă. În cazul echipamentelor din lemn masiv, natur, se vor aplica doar soluții de protecție incolore, netoxice. La echipamentele metalice se vor folosi vopsele sau soluții de protecție specifice metalelor, netoxice, pe bază de apă.

Protejare si conservare corespunzatoare

Protejarea echipamentelor este o măsură suplimentară dar necesară pentru o conservare perfecta în sezonul rece a echipamentelor de joacă. Acestea se pot îmbrăca parțial în folie de nylon, acoperirea totală nefiind recomandată, deoarece poate apărea fenomenul de condens, apa rămânând sub folie, pe echipament. Aerul trebuie să circule natural între echipament și folie, pentru a asigura ventilarea  materialelor și totodată uscarea lor, evitând umiditatea.

Parcurgând acești pași simpli, veți prelungi durata de viață a locului de joacă și îl veți putea utiliza în condiții perfecte vreme îndelungată. Recomandăm de asemenea ca în perioada anotimpului rece să se oprească accesul utilizatorilor pe echipamente, deoarece riscul de accidente este mult crescut datorită condițiilor de umiditate, polei sau gheață.

Exit mobile version