Sibiu – De la elefantul din beton la primul loc de joacă tematic

Sibiu Parc Sub Arini 01 - loc de joacă tematic

În 2016 a fost construit în Sibiu un minunat castel de joacă. Sibiu este unul dintre cele mai importante orașe de etnie germană din Transilvania, cunoscute odinioară și sub numele de Siebenbürgen. Povestea acestui castel a început în urmă cu zece ani, odată cu reabilitarea primului loc de joacă de lângă binecunoscutul elefant din beton situat în parcul central “Sub Arini”.

Elefantul din beton a fost considerat multă vreme un simbol al epocii comuniste, fiind asociat însă și cu amintirile frumoase ale acelor vremuri, când copiii se jucau fericiți chiar dacă nu toate lucrurile mergeau bine.

Sibiu Parc Sub Arini - vechiul elefant - loc de joacă tematic

Cu toate că în alte tari betonul, ca material de construcție, poate avea o altă conotație, în România acesta este strâns legat de perioada comunistă, când zone de o frumusețe deosebită, cu clădiri vechi, superbe, au fost distruse pentru a face loc blocurilor din beton, unde urmau să locuiască cei care lucrau la oraș. Acest sens atribuit betonului se poate schimba însă acum, fiindcă a devenit strâns legat de progres. Noi putem da un sens nou perioadei comuniste, care a distrus masiv vechea arhitectură, pentru ca ne-a facut sa pretuim mai mult istoria și valorile naționale.

Progresul înseamnă câteodată și schimbarea unor lucruri vechi, îmbătrânite, indiferent că vorbim de clădiri, concepții sau ideologii. O parte a acestui progres este și faptul că elefantul din beton este martorul nașterii primelor locuri de joacă Neospiel în inima Sibiului și a României.

Acest lucru s-a întâmplat în același an în care România a aderat oficial la Uniunea Europeană. Este vorba de remarcabilul an 2007, când Sibiul a devenit capitala culturală a Europei, perioadă care a adus schimbări și îmbunătățiri semnificative pentru acest oraș.

Orașul face acum parte din traseul european strategic de bază TEN-T, alături de autostradă și de aeroport. Aeroportul Internațional Sibiu conectează în prezent orașul cu cinci noduri aeriene din Germania:  München, Dortmund, Stuttgart, Memmingen și Nürnberg, dar și cu alte destinații europene – Viena, Londra, Madrid și Milano.

De asemenea autostrada, care va fi finalizată în acest an, va permite o livrare mult mai rapidă înspre și dinspre Europa de Vest. Sibiul a continuat să reconstruiască pas cu pas propria bază de locuri de joacă, luând în considerare mai mulți jucători de pe piață, urmărind calitatea dar amintindu-și în același timp de legăturile cu Germania. Locul de joacă din vecinătatea elefantului din beton de odinioară, construit cu 10 ani în urmă, rezistă încă, fără reparații majore, demonstrând calitatea sa ridicată. Deja o generație de copii s-au transformat în adolescenți, trecând de la joacă la plimbări romantice prin parc.

Dar vă spuneam povestea unui castel, nu-i așa? Mai dați-mi doar puțin răgaz. Dacă mergeți pe jos sau cu mașina azi prin oraș, puteți vedea frumoasele clădiri vechi dar și pe cele moderne.

Puteți simți vibrația unei economii accelerate, care a făcut din Sibiu un oraș cu una dintre cele mai scăzute rate a somajului din România.

Prosperitatea economică le dă părinților sperantă, astfel încât migrarea spre vest a fost semnificativ redusă. Etnicii germani se reîntorc acasă fie pentru a-și reîntâlni rudele, fie pentru a face investiții. Prosperitatea înseamnă un buget generos pentru oraș și oportunități mai bune pentru copii, astfel încât cele mai multe locuri de joacă din perioada comunistă să vor fi înlocuite de altele mai noi și mai sigure.

Prosperitatea mai înseamnă și că Sibiul are una dintre cele mai mici rate ale somajului din România, poate chiar din Europa. De asemenea mai înseamnă că, în timpul crizei mondiale, valoarea imobiliară și puterea de cumpărare în acest oraș nu au scăzut.

În oraș s-au construit de-a lungul anilor 28 de zone de joacă cu echipamente Playpark, răspândite în tot orașul. Leaganele cuib au devenit cele mai populare echipamente de joacă din oraș, în unele putând să vedeți chiar și 7 copii legănându-se deodată, în același leagăn.

În timp ce erau atent și frumos planificate, locurile de joacă au sărit peste propria poveste de până în 2016. Odată cu crearea noului castel de joacă din lemn în parcul “Sub Arini” din apropiereastadionului,  orașul a început să spună o poveste importantă despre istorie și integrare. Acesta este primul loc de joacă tematic din oraș.

Sibiu Parc Sub Arini 03 - loc de joacă tematic

Și nu este doar asta. Este vorba de faptul că acest loc de joacă implementează în Sibiu concepte precum integrarea și  incluziunea, cu structuri de joacă care permit tuturor copiilor, inclusiv celor cu dizabilități, să se joace împreună. Această tendință spre incluziune va continua atâta vreme cât oamenii vor fi interesați în număr cât mai mare de joaca fără bariere.

Cetățenii au început să aibă o voce puternică în social-media locală, vocile lor fiind auzite și de către cei din consiliul local.

Tema “castel” a fost creată pentru prima dată de NEOSPIEL la Grevenbroich / Germania, într-un parc tematic numit “Bobbolandia”. În 2014, acest imens castel a fost construit pe un deal deasupra unui vechi bazin de înnot, care a fost redeschis sub denumirea de Leisure Park în 2014.

Ideea de incluziune a început mai întâi la NEOSPIEL în 2011, ca parte a unui proiect, împreună cu o școală pentru copii cu nevoi speciale în Warburg / Germania. Împreună cu profesorii acestei școli NEOSPIEL a dezvoltat câteva principii esențiale, importante pentru a construi terenuri de joacă publice, incluzive. Rezultatul acestei implicări este o lucrare de 20 de pagini, care poate fi solicitată de la firma Loftrek, partenerul lor in Romania.

Castelul de la marginea parcului “Sub Arini”,  un parc imens de 220 000 mp, începe o nouă poveste pentru copii, cu regi și regine, o poveste despre integrare, o poveste a schimbării de lungă durată. O poveste creată de către Consiliul Local Sibiu, împreună cu producătorul  Neospiel și  partenerul său român, Loftrek. Vă invităm să-l vizitați împreună cu copiii voștri, pentru a vă juca și a visa, pentru a retrăi copilăria într-un oraș verde și sănătos precum Sibiu.

 

Liviu Olos- asociate Loftrek SRL Romania

Loftrek SRL este distribuitorul național Neospiel pentru locuri de joacă în România, cu peste 10 ani de experiență pe această piață.