Site icon Blog de discuții Loftrek

Grădinițele viitorului – locuri de joacă și mișcare

V-ați imaginat vreodată cum arată o grădiniță unde copiii parcurg cam 4-6 km pe zi și se joacă pe acoperiș? În ce fel ar trebui concepută arhitectural  ca să nu existe o delimitare între interior și exterior?

Spațiile destinate copiilor pretind o arhitectură din ce în ce mai originală și adaptabilă, datorită nevoilor și stilului de viață și educație de care au nevoie cei mici. Astfel, arhitecții viitorului trebuie să găsescă soluții nu doar estetice ci și ingenioase pentru a încorpora întreaga paletă de necesități ale celor mici.

Unul dintre exemplele concrete ale acestor aspirații este grădinița Fuji, în apropiere de Tokyo, proiectată de arhitectul Takaharu Tezuka, un vizionar al spațiilor imaginative și versatile. Grădinița permite copiilor “să fie copii”, cu săli de clasă care nu sunt separate și fără bariere acustice.

Grădinițele viitorului, concepute ca spații complet deschise, cu copaci în mijlocul clasei, mobilier pe post de locuri de joacă, luminatoare, plase în jurul copacilor și cișmele cu tuburi flexibile, utilizate drept mini “piscine”. Circularitatea este adoptată ca formă dimensională, permițând libertatea deplină de mișcare.

La o astfel de grădiniță copiii nu au niciun motiv să fie agitați, pentru că nu există limite. Dacă un copil nu vrea să stea în clasă, are permisiunea să plece, pentru că până la urmă se va întoarce, deoarece întreaga grădiniță  e un cerc.

Takaharu Tezuka susține că “generația noastră a crescut într-o junglă zgomotoasă” și că “copiii au nevoie de zgomot”, pentru a se putea adapta unei societăți și unui mediu de viață real. Acesta este motivul pentru care nu există bariere acustice.

Având  o circumferință de 183 de metri și o formă spectaculoasă, construcția permite copiilor un spațiu de mișcare enorm, directorul grădiniței sustinând că performanțele sportive ale elevilor săi sunt cele mai ridicate, datorită faptului că micuții parcurg în medie între 4000-6000 metri pe zi, prin diversele activități pe care le fac.

Ideea din spatele acestui concept este aceea ca nu trebuie să ne controlăm copiii în permanență, sau să-i protejăm excesiv, ci trebuie să le acordăm libertate de mișcare într-un mod natural, pentru a putea învăța să trăiască în lumea reală.

Grădinița Fuji este un triumf în designul arhitectural modern, un model inovativ care dovedește că spațiile  școlare trebuie să deservească nevoile celor care le utilizează, și că acestea nu trebuie să fie plictisitoare sau convenționale.

“Arhitectura are potențialul de a schimba lumea și viața oamenilor. Această grădiniță este una din încercările noastre de a schimba viața copiilor”, a afirmat T. Tezuka, în prezentarea sa pe Ted, pe care v-o recomandăm pentru mai multe detalii.

Mai multe fotografii pe http://www.architonic.com/aisht/fuji-kindergarten-tezuka-architects/5100019

Exit mobile version