Site icon Blog de discuții Loftrek

Locuri de joacă inspirate din natură – prin ce sunt diferite?

Ați remarcat vreodată de câte jucării, jocuri, cărți sau materiale au nevoie copiii care se joacă în spații închise, pentru a-i ține ocupați?

Când aceștia sunt în aer liber aceste nevoi se diminuează semnificativ. V-ați întrebat de ce?

Joaca în aer liber este bogată în experiențe senzoriale: căldura plăcută a soarelui în zilele de iarnă, adierea vântului primăvara, mirosul florilor vara, sunetele păsărilor migratoare toamna sau sezația plăcută pe care ți-o dă nisipul când îți scapă printre degete.

Jocul în aer liber este plin de oportunități: poți face ce dorești cu vocea ta, îți poți mișca corpul cum vrei, alergând sau explorând, te poți exterioriza bucurându-te de aer proaspăt, de sunete plăcute și de libertate de mișcare.

În ultima vreme se vorbește tot mai mult despre locuri de joacă inspirate din natură, într-un mediu natural, care se modifică în funcție de anotimp și oferă posibilități de observare și explorare. Simțuri precum cel tactil sau termic sunt activate de mulțimea de elemente care compun locul de joacă.

Ce sunt locurile de joacă inspirate din natură?

Medii de joacă care îmbină materiale naturale, specifice locului, cu obiecte cât mai naturale, pentru a crea un mediu de joacă complex și interactiv în care copiii sunt provocați să-și exerseze abilitățile fizice și psihice.

Componentele unui astfel de loc de joacă pot fi:

De ce locuri de joacă inspirate din natură?

Avantajele unor astfel de locuri de joacă sunt numeroase, oferind copiilor frumusețea naturii și provocari în continuă schimbare. Sunt durabile deoarece folosesc resurse naturale în forma lor de bază și nu necesită componente sofisticate care trebuiesc înlocuite, iar soluțiile pentru drenaj sunt foarte ieftine. Încurajază creșterea habitatelor naturale, ecologizarea școlilor și grădinițelor și sunt atemporale. În plan individual ajută la dezvoltarea fizică, emoțională și cognitivă a copiilor crescând concentrarea, disciplina și respectul de sine.

Cum amenajăm un loc de joacă cât mai natural?

Pe lângă utilizarea și punerea în valoare a mediului și materialelor specifice, cele care există deja în formă naturală, se pot folosi structuri de joacă simple, care se încadrează perfect în natură.

Foișoarele și măsuțele cu băncuțe pentru picnic vor oferi spații de ședere și recreere, fiind totodată perfect încadrate în mediu. Culorile naturale și textura prietenoasă a lemnului vor spori utilitatea și vor oferi un concept vizual de ansamblu, o direcție cromatică naturală.

Echipamentele safari, traseele de poduri sau podurile fixe ori mobile pot mări numărul activităților de joacă crescând accesibilitatea unor elemente precum izvorașele, bolovanii de dimensiuni mari sau traversările între zone. Pot sugera o direcție geometrică locului și o identitate vizuală aparte.

Hamacurile simple sau duble, pe suporți din lemn la joasă înălțime, sunt pitorești, utile și confortabile. Se pot amplasa grupat sau răsfirat, corelându-se cu activitățile care se desfășoară la locul de joacă, într-o formă placută, aerisită. Îmbie la momente de odihnă, relaxare și meditație, încurajând copiii să simtă bucuria unui timp de calitate petrecut în mijlocul naturii.

Diferitele panouri  pentru grădinărit, căsuțele și traseele din lemn tematice, pot fi de asemenea o alegere potrivită în amenajarea unui astfel de spațiu de joacă. Arhitectura modernă oferă multiple posibilități de completare a locurilor de joacă cu structuri inspirate din natură, având ca numitor comun simplitatea și naturalețea.

Câte ceva despre costuri

Deoarece locurile de joacă având ca temă natura includ utilizarea unor elemente naturale precum lemn, bolovani, nisip, sol, apă și vegetație specifică zonei, costurile lor vor fi reduse semnificativ. Mai mult, acest gen de proiecte se bucură de multă simpatie din partea comunităților, care vor fi încântate să contribuie cu diverse materiale sau forță de muncă, diminuând astfel și mai mult costurile. Un mediu natural va costa mai puțin iar valoarea jocului va crește, oferind originalitate, atractivitate, provocări și un mare atu comunității.

Școlile Montessori, grădinițele și centrele pentru copii, adoptă în număr din ce în ce mai mare natura ca sursă de inspirație pentru locurile de joacă, deoarece dincolo de avantajele legate de costuri, acestea pot fi variante comode de spații pentru lecții în aer liber și activități de grup. Pe lângă asta, proiectele care includ asemenea locuri de joacă  au avut mult succes în obținerea de finanțare în anii trecuți, iar trendul începe să prindă și la noi, cu fiecare an mai mult.

Exit mobile version