Site icon Blog de discuții Loftrek

Parcuri cumulative si multifunctionale – Importanta locurilor de joaca

   Observam ca in ultima vreme parcurile moderne incep sa se contruiasca structuralizat, incercand sa compuna intreg potentialul unui parc de distractii, cu sectiuni si compartimente amenajate specific, atat pentru cei mari cat si pentru cei mici. Locurile de joaca din parcuri au devenit demult o necesitate acuta a copiilor nostri. Joaca in aer liber nu este un moft. Profesori si psihologi sustin ca nu ar trebui sa fie optionala ci obligatorie datorita faptului ca  este o parte vitala a copilariei si face parte din dezvoltarea fizica si psihica a oricarui  copil, consolidandu-i capacitatile si abilitatile.
   Joaca ofera oportunitati si ajuta la invatarea si dezvoltarea mai multor functii esentiale in cresterea copilului. Abilitatile sociale (invata sa comunice, sa imparta, sa empatizeze si sa socializeze cu ceilalti), imaginatia si creativitatea (cele mai multe jocuri sunt cu final deschis, solicitand decizii si creativitate), gandirea si implicarea (evaluarea eventualelor riscuri, cum sa gestioneze provocarile, perseverenta si persistenta), simtul sinelui (descopera competentele si increderea in propriile abilitati fizice si sociale) si abilitatile de autoingrijire (gestionarea provocarilor fizice si sociale invatandu-i sa se protejeze) sunt doar cateva dintre beneficiile jocului in aer liber.
   Pentru a sprijini dezvoltarea acestor rezultate ale jocului, parcurile ar trebui sa includa mai multe zone de joaca cu activitati specifice, libertate de miscare, liniste, conditii de explorare si un mediu natural nealterat, recomandari obligatorii ale psihologilor si sociologilor. Prin stimularea copiilor in a-si folosi propria initiativa, de a explora si a lua propriile decizii, le oferim oportunitatea de a invata si de a-si consolida personalitatea. Amenajand parcurile de joaca cu echipamente diversificate sustinem intreaga paleta de activitati necesare pentru jocul sanatos si creativ: catarare, alunecare, alergare, sarituri, balansare, tarare, leganare, comunicare si socializare. Toate locurile de joaca in aer liber au nevoie de diversitate pentru a acoperi intregul compartiment al preferintelor celor mici. Se recomanda o structurare corespunzatoare in functie de compartimentele necesare: sectiunea de activitati si jocuri libere, sectiunea de sport si miscare, sectiunea sociala, sectiunile linistite sau cele pentru stimularea imaginatiei, creativitatii si explorarii.
   Fiecare compartiment este bine definit prin alegerea echipamentelor de joaca corespunzatoare fiecaruia. Astfel, in arealul de activitati si jocuri libere sunt recomandate echipamente de joaca precum tobogane, cataratori, sisteme hip-hop, ansambluri de joaca diverse sau tematice, balansoare sau leagane, iar in cel axat pe social casutele de joaca, caruselele sau centrele de joaca. Pentru zona linistita este obligatorie alegerea unui mobilier urban adecvat, incluzand bancile, terasele sau foisoarele iar pentru zona creativa nu trebuie omise jocurile interactive, gropile cu nisip, ansamblurile de joaca tematice si jocuri tip Imagination Playground. La sport si miscare nu trebuie sa lipseasca traseele concurs, aparatele de fitness, traseele de echilibru, skate parks, sau echipamentele de sport.
   Tendintele noi de amenajare sunt sustinute de studii care confirma importanta esentiala a parcurilor de joaca si a zonelor de agrement, precum si rolul pe care acestea il au  in obtinerea rezultatelor pozitive in domeniul sanatatii fizice si psihice a  fiecaruia dintre noi. Amenajarea oricarui parc de joaca trebuie sa fie multilaterala si sa satisfaca toate nevoile si  preferintele utilizatorilor sai, oferindu-le pe langa siguranta si confort si o complexa diversitate de activitati si posibiliati de petrecere a timpului in aer liber, incurajand un mod de viata sanatos si relaxant.
Exit mobile version