Site icon Blog de discuții Loftrek

Timpul meu liber – Cat primeste copilul meu?

   Timpul liber este definitia pe scurt a ceva ce ne dorim cu totii in cantitate cat mai mare si de obicei il folosim asa cum credem de cuviinta. Unii il oferim pasiunilor noastre, altii sportului, dar cei mai multi il impartim cu persoanele dragi. Timpul liber poate sa ne fie in egala masura si prieten dar si dusman, in functie de cum alegem sa il utilizam si cum stim sa-l exploatam.
   Are avantaje si dezavantaje ca orice alt compartiment al vietii noastre, si beneficiaza de o multime de trasaturi specifice, predominant recreative, in functie de optiunile noastre. Ne poate schimba atat ziua cat si starea de spirit, si noua si celor dragi in functie de importanta si valoarea pe care i-o acordam. Cum sa ma descurc cu atat de putin timp liber cand am atatea de facut? Nu mai e timp liber ne spunem, este doar o nisa intre serviciu si obligatiile cotidiene, care devin pe zi ce trece tot mai multe.
   Suntem sufocati de multitudinea de indatoriri si cum acestea au o lista de prioritati, ne intrebam pe buna dreptate cat din timpul nostru asazis liber il acordam copilului nostru? Incercam de multe ori sa suplinim lipsa noastra de timp prin cadouri sau jocuri, prin cuvinte frumoase sau “etichete” comerciale, insa ceea ce copilul tau intelege la orice varsta este doar timpul tau cu el, atentia si implicarea ta, legaturile tale faptice cu el si cu lumea lui.
   Copilul este cea mai subtila interfata cu lumea reala, si este una atat de performanta incat nicio scuza din lume nu va fi suficienta in fata argumentelor sale. Suntem obositi, da, supraaglomerati si nervosi uneori, stresati si irascibili, dar in timpul nostru liber putem sa ne distantam de aceste “poveri”, le putem lasa de o parte si putem incerca sa acordam copilului  nostru un timp exclusiv, unul in care sa simta ca el este preferatul, prioritarul si favoritul. Insoteste-l in locurile unde ii place sa mearga, la locurile de joaca sau la teatrul de papusi, fi langa el cand se da in leagan, cand aluneca pe tobogan sau cand exploreaza parcul de joaca.

  Orele acordate in paralel cu alte activitati sau eterna graba, conditionarea sau asistenta fara implicare, nu vor fi la fel de apreciate ca si calitatea timpului petrecut exclusiv cu micutul nostru alaturi de implicarea acestuia in activitatile comune, combinatie ce devine liant emotional in construirea personalitatii viitorului adult. Asadar fa-ti din timpul liber un aliat pretios, un partener eficient si creativ, responsabil si util, o baza de detasare alaturi de copilul tau si de cei dragi tie, comprima-l si dozeaza-l cu chibzuinta reusind sa obtii de la el maximul de beneficii, nu-l irosi si atunci vei putea spune la sfarsitul fiecarei zile, si tu si familia ta ca ati avut o zi reusita.
Exit mobile version