branding

Suprafetele de impact conform SR EN 1177

< Pagina Anterioara | Pagina urmatoare >

Factori determinanti in alegerea materialelor pentru suprafete de impact


Deoarece la amenajarea unui loc de joaca, normele de protectie si siguranta impun respectarea mai multor reguli care nu pot fi negociate in niciun fel, va vom prezenta cativa dintre factorii de care trebuie sa tineti seama atunci cand alegeti o anumita configuratie pentru un loc de joaca. Esentialitatea acestora este indiscutabila si de o importanta reala.

suprafete_impactIn primul rand putini dintre dumneavoastra stiti ca o pondere mare in amenajarea locului de joaca il are suprafata de siguranta, modul de realizare al acesteia depinzand direct de inaltimea de cadere a echipamentelor alese. Suprafata de siguranta reprezinta perimetrul din jurul echipamentelor de joaca si poate fi realizata din mai multe tipuri de materiale, fiecare cu avantajele sau dezavantajele sale.

In primul rand trebuie sa vorbim despre inaltimea de cadere, care este de departe factorul esential care determina tipul si grosimea suprafetei de impact. Prin inaltimea maxima de cadere intelegem inaltimea la care poate ajunge utilizatorul cu punctul de sprijin al corpului in conditii normale de exploatare.

Exemple concrete:

  • la un turn, inaltimea maxima e data de platforma pe care se sta cu picioarele, nu de balustrada sau acoperis
  • la un leagan e data de inaltimea la care poate sa ajunga sezutul in balansare
  • la o cataratoare, pentru ca punctul de sprijin este in maini, adica undeva sus la peste 2m de regula, inaltimea maxima de cadere este in acel punct.

In concluzie, suprafata de impact nu suporta concesii si se determina in functie de inaltimea maxima de cadere a echipamentului, conform tabelului "Suprafetele de impact conform SR EN 1177".


suprafete_de_impact_..Teren natural
:

La inaltimi de cadere mici (sub 1000mm), unde poate ramane teren natural, beton, piatra, etc, (in jurul jucariilor pe arc, caruselelor, in dreptul treptelor de urcare, iesiri de pe tobogane, sub leagane, unde se fac balti si noroi cand ploua) precum si la cele cu gazon, este recomanadata totusi asezarea unor dale de cauciuc in zonele de uzura. Acestea au pe langa un rol protector, de amortizare a caderii si unul de natura estetica.

Discutand de suprafete “specializate” pentru inaltimi de cadere mai mari, acestea pot fi de mai multe feluri, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale:

Scoarta de copac:

avantaje: ecologic, natural

dezavantaje: cost ridicat, putrezeste repede, trebuie inlocuita, murdareste, mentine umezeala timp indelungat.

suprafete_de_impact_..
Nisip
:

avantaje: cost redus, durabilitate mare, nu necesita pregatiri speciale ale suprafetei (nu e nevoie de betonare prealabila, se recomanda doar o decopertare a stratului vegetal , cca 15cm ca sa se ia radacinile de iarba)

dezavantaje: sableaza echipamentele, apare uzura prematura la zonele cu frecare mare a talpilor (platforme, tobogane), neplacute la vant din cauza prafului, se fac gropi in zonele de uzura, trebuie rearanjat , greblat mai des, curatare mai dificila

suprafete_de_impact_..Pietris:

avantaje: cost redus, durabilitate mare, se incinge cel mai putin la soare, dreneaza cel mai bine apa din precipitatii, nu necesita pregatiri speciale ale suprafetei (nu e nevoie de betonare prealabila, se recomanda doar o decopertare a stratului vegetal, cca 15cm ca sa se ia radacinile de iarba).

dezavantaje: sableaza echipamentele, apare uzura prematura la zonele cu frecare mare a talpilor (platforme, tobogane) dar nu atat de tare ca la nisip, se fac gropi in zonele de uzura, trebuie rearanjat frecvent


suprafete_de_impact_..Dale de cauciuc
, cu grosime in functie de inaltimea de cadere:

avantaje: estetice, curatenie, intretinere usoara, sunt impermeabile si apa de ploaie se scurge intre ele, este drenata pe dedesupt (au picioruse).

dezavantaje: pregatirea suprafetei, sapaturi apoi turnare beton sau asfalt cat mai neted, necesita lipire atat de suprafata cat si intre ele, cost ridicat, se incing la soare foarte tare (la fel ca si asfaltul), verdele incingandu-se cel mai putin. 

Cauciuc turnat, cu grosime in functie de inaltimea de cadere:

avantaje: estetice, curatenie, intretinere usoara, sunt impermeabile total.

dezavantaje: pregatirea suprafetei, sapatura apoi turnare beton sau asfalt cat mai neted, cost ridicat, se incinge la soare foarte tare.

Odata cu prezentarea acestor esentiale si importante aspecte in alegerea configuratiei unui loc de joaca, veti putea opta in cunostinta de cauza pentru o decizie avantajoasa si inspirata, in realizarea unui spatiu de joaca sigur, multifunctional si estetic.

Suprafetele de impact conform SR EN 1177

NumarMateriala DescriereGrosime minima a stratuluib mmInaltime maxima de cadere mm
1beton/piatra  ≤ 600
2acoperire bituminoasa  ≤ 600
3teren natural  ≤ 1000
4gazon  ≤ 1500
5scoarta de copac

bucati de scoarta de conifere cu granulometrie de

la 20 mm pana la 80 mm

200

300

≤ 2000

≤ 3000

6bucati de lemnlemn maruntit mecanic (si nu materiale pe baza de lemn) fara scoarta sau frunze, cu granulometrie de la 5 mm pana la 30 mm

200

300

≤ 2000

≤ 3000

7nisipc

granulometrie de la 0,2 mm

pana la 2 mm

200

300

≤ 2000

≤ 3000

8pietrisc

granulometrie de la 2 mm

pana la 8 mm

200

300

≤ 2000

≤ 3000

9alte materiale sau alte grosimiconform incercarii HIC (a se vedea EN 1177) inaltime critica de cadere conform incercarilor

aMateriale pregatite corespunzator pentru utilizare in spatii de joaca pentru copii.
bPentru materiale granulare, se adauga 100 mm la grosimea minima pentru a compensa deplasarea.
cFara argila sau sedimente. Granulometria poate fi identificata prin utilizarea unei incercari de sitare, ca in EN 933-1..Trust marks

© 2006 - 2020 Loftrek SRL